Badem Gübreleme

Badem Gübreleme

Badem gübreleme, dikim şekline, badem çeşidine, toprak yapısına ve iklim şartlarına bağlı olarak imkanlar ölçüsünde en iyi verim ve kaliteye  ulaşmaktır. Demek ki badem ağaçlarının gübrelenmesi ve  gübreleme sonucundaki verim bir çok değişkene  bağlı bir durumdur. İşte tüm bu değişkenlere  rağmen en doğru badem ağacı  gübreleme  teknikleri kullanarak en iyi sonucu almak gerekmektedir. Aşağıda  badem gübreleme için kullanacağınız  gübre  öneri ve  tavsiyelerinde  bulunurken bunları göz önünde  bulundurduk. Bu gübreleme  programı her  çeşit  badem ağaçlarında uygulanabilir. Yani ferradul, ferragnes, nonpareil, bertina, texas, marta vb. her çeşit badem fidanı ve  çeşidinde uygulayabilirsiniz. İlgili programları uygularken değişen tek şey,  sulama  şekli ve  sulanıp sulanmadığına  göre  imkanlardan ve  birazda iklimsel durumlarda olabilir. Sulanmayan bir bahçeye  istediğiniz zamanda  damla gübre vermezseniz ama  zamanını biraz  öne çekip yağışlar öncesi toprağa  sıkarak uygulayabilirsiniz gibi. Diğer sert kabuklu çerezler gibi badem içinde  iç doluluğu en önemli konulardan birisi olup, aşağıdaki badem gübreleme  programındaki ürünler  bu konuyu en üst düzeyde  destekleyen badem gübresi ürünleridir. Badem gübresi olarak toprak kalitesini arttıran toprak düzenleyici gübrelerden başlayıp, damla sulama  gübreleri, yaprak gübresi ürünleri, NPK içerikli ve  çinko, bakır, mangan vb. iz element içerikli kimyasal ve  organik gübreler mevcuttur. Badem gübreleme  işlemi sağlıklı yapılırsa   badem ilaçlama  programındaki kullanılan badem ilaçlarından da  daha  iyi, daha  olumlu sonuçlar  alabilirsiniz. Eldeki imkanlar  ölçüsünde bademde gübreleme ile, en yüksek badem tutumunu sağlarken, en iri, randımanı yüksek  ve sağlıklı badem üretebilmeyi hedeflerken, badem ağacını gelecek yıla da  en güçlü şekilde  hazırlamak ve  gelecek yılda  aynı badem verimine  ve  kalitesine  ulaşmayı hesaplamalıyız. Her yıl en ideal verim ve  kalitede  badem üretiminde  dengeli şekilde badem ağacı budama da  oldukça  önemlidir. Yani bahçenize verdiğiniz, vereceğiniz gübreleri hesapladığınızda, toprağın gücüne göre, yaptığınız  bakıma göre  öyle  budamalısınız ki her yıl aynı verimi alabilmeyi hedefleyecek şekilde budama  yapılmalıdır. Yani bu yıl aşırı verim alayım gelecek yıl az verim olursa  olsun doğru bir  bakım şekli değildir. Ticari olarak da  genelde  çok veren yıllarda  badem fiyatının daha  düşük olacağını  tahmin edersek eğer  az verecek dediğimiz yıllarda da  iyi verim almak ticari olarak badem yetiştiriciliğinin devamı açısından önem arz eder. Bu yüzden dengeli gübreleme, dengeli budama önemlidir. Aşağıda sizlere kullanmanızı   tavsiye ettiğimiz   badem gübresi çeşitlerinden en az  bir  tanesinin  uygulanması sonucundaki etkilerini gösteren videoları izleyebilirsiniz. 


Badem Gübreleme Programı

Badem gübreleme  programı sayesinde  hangi dönemde  hangi gübreleri ne  kadar  ve  nasıl vereceğinizi belirlerisiniz. Badem gübreleme  programına  yılın herhangi bir  zamanından başlayabiliriz ve  tekrar  aynı zamana  gelene  kadar  tekrar ederiz. Badem besleme  programı döngüsüne  bizde  burada  hasat sonrası badem besleme programı  nasıl olmalıdır oradan başlayarak tekrar  hasada  kadar verilecek gübreleri  sıra ile  yazalım. Burada badem bahçesi sulanıyor  yada sulanmıyor  olabilir, damlama sulama  imkanı olup damla  gübreleme  imkanı olmayabilir siz  kendi bahçeniz için hangi gübre  uygunsa  onu uygulayınız. Uygulayamıyorsanız badem gübreleme  programındaki, gübreleme  takvimdeki    sıradaki diğer uygulamaya  geçiniz. 

Badem Ağacı Hasadından Hemen  Sonra Gübreleme

Badem ağacı hasadından hemen sonraki gübrelemenin amacı , badem ağacının üzerindeki bademler toplandığı için gelecek yılki badem gözlerinin çok hızlı bir şekilde  güçlenmesi gereklidir çünkü iklim şartlarının aniden değişmesi sonucu yeterli vakit kalmayabilir, ağaç yıpranmış olduğu için bu süreç yeterli olmayabilir. Badem ağacının gelecek yıl daha  verimli olabilmesi daha sağlıklı olabilmesi için aşağıdaki badem gübreleme  işlemleri yapılmalıdır. Bu uygulamalar  hangi aylara hangi zamanda yapılır dersek eğer  bölgeye, iklime ve  badem çeşitlerini düşündüğümüzde  eylül ayından önce  başlamaz ve sonbahar  içerisinde  biter. 

Badem Ağacı  Damla Gübreleme Ürünleri : Badem için tavsiye ettiğimiz badem bahçesinin damlama sulama  ile  gübre  tankından verilecek şekilde kullanılacak badem gübresi çeşitleri aşağıdadır. 

Rekor Bakır Mangan Çinko Mikro Gübre   Dekara 200-300 Gram aralığında  girilir. Toz formdadır. Damla sulamanın en başlarında  kullanılır. Gübre  tankına  katmadan önce  başka  bir  kapta biraz  çözüp öyle  gübre  tankına  katınız. 

Rekor NK'lı Organomineral Damlama Gübresi : Dekar başında  100-150 gram şeklinde  uygulanır, sulamanın başlarında  girilir. Sıvı formda bir  gübredir. 

Rekor Gübre 10-40-0 + ME  NP Gübresi :   Fosfor ağırlıklı toz formda bir  gübre olup toprağınızın fosfor  ihtiyacına  göre  dekar  başına  1 kg şeklinde  uygulanır. Yukarıdaki 2  çeşit gübreden sonra  damla sulamanın sonlarına  doğru girilir. 

Badem Ağacı Yaprak Gübresi ürünleri : Bademde yapraktan gübreleme  yaparken badem ağacı için hangi gübre verilir, atılır, uygulanır dersek eğer  tavsiye ettiğimiz badem yaprak gübresi çeşitleri aşağıdadır. 

Badem ağacı hasadından hemen sonra yukarıdaki damlama  gübrelerinden sonra  bu yaprak gübresi uygulamaları daha  iyi sonuç verir. Ancak çeşitli sebepler dolayısıyla  sulama  gecikecek olursa  baden yaprak gübresi uygulamalarını öne çekebilirsiniz. 

Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresi  ve BorRekor Sıvı Yaprak Gübresi Karışımı : Bu karışımda  Rekor Gübre sıvı yaprak gübresini 100 litre suya  150-200 cc, Bor Rekor yaprak gübresinden de  100-150 cc oranında  karıştırarak badem ağacını yapraktan gübrelemede  vermelisiniz. Yada  ilgili ürünlerin üzerinde  yazan etiket değerleri kadar  oranlarda  tek tek de  verebilirsiniz. 

Regards Sıvı Yaprak Gübresi: Yukarıdaki yaprak gübresi ürünlerini karışım olarak bademde yapraktan uyguladıysanız  Regards  yaprak gübresini uygulamanıza  gerek yoktur. Uygulamadıysanız  Regards gübreyi 100 litre suya 150-250 cc  oranında  uygulayabilirsiniz. 

      Yaprak Gübresi uygulamalarındaki  tercihleri nasıl yapacağız derseniz   bütçenize göre  sizin karar vereceğiniz durumlardır. 

Badem Ağacı Yaprakları % 75 Dökülünce Yapraktan Yapılacak Bakırlı Gübre Uygulaması

Badem ağacının yaprakları % 75 oranında dökülünce  Rekor Bakır Cu  Bakırlı Gübre  çözeltisi uygulamasını yapraktan giriyoruz. 100 litre suya 150-200 cc  oranında uyguluyoruz. Muhtemelen bu dönemlerde  ekim ayı, kasım ayı dönemlerine gelecektir. 

Badem Ağacı Toprak Düzenleyici Uygulaması 

Badem ağaçlarında   toprak düzenleyici uygulaması, badem ağacı  gübreleme ile  verim ve  kalite artışını sağlamanın en önemli, en temel,  en kolay yoludur.  Bu noktada badem için   doğru toprak düzenleyicisi kullanılmasını önem arz eder.  Rekor Gelişim Organik karışım Toprak Düzenleyici Gübresini  tavsiye ediyoruz. Rekor Gelişim gübresi toprağın fiziksel yapısını güçlendirip verdiğiniz gübrelerin alımını kolaylaştıran, köklenme konusunda  destek sağlayan, susuzluğa karşı toprak nemini korumaya  fayda sağlayan mineral bir  gübredir. Sulama  yapılan bir badem ağacı bahçesinde   yılın her günü uygulanabilir, ancak gerek uygulamanın kolaylığı gerekse  önümüzdeki sezona  hemen faydalı olması açısından sonbahar  ve  kış dönemlerinde  uygulanmasını tavsiye ediyoruz. Broşüründen göreceğiniz üzere detaylı kullanımı anlatılmıştır. 

Badem Ağacına Ahır Gübresi, Çiftlik Gübresi, Hayvan Gübresi Uygulamaları

Badem ağacına  ahır gübresi, çiftlik gübresi, hayvan gübresi uygulamaları badem gübreleme  programındaki diğer verilecek gübrelerin kullanım oranlarını dozlarını değiştirmemelidir. Bademde  hayvansal gübre vermenin amacı organik madde   artışını sağlamak  amaçlı olarak tavsiye ediyoruz. Çünkü içerisinde  hangi oranda azot, potasyum, fosfor  gibi gübre niteliği taşıyan  makro elementlerin oranları konusunda  bir bilgiye sahip değiliz. Badem bahçesinde  hayvansal gübre  uygulama  zamanı ağaçlar yapraklarını döküp yavaş yavaş yağışların başladığı dönemlerde  atılması uygundur. Tercihen küçükbaş hayvanlarından koyun keçi gübresi, yada  büyükbaş hayvan gübrelerinin yeteri kadar   bekletilmiş ve  yakılmış olanlarının kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Toprak analizlerinde  organik madde  oranları yüksek ise her yıl vermek yerine  2-3  yıl ara  ile verilmesi daha  az ot  olması açısından yararlı olacaktır.  

Badem Taban Gübresi

Badem taban gübresi olarak piyasada  bilindik var olan azotlu fosforlu, azotlu, fosforlu, potasyumlu taban gübresi çeşitlerini kullanabilirsiniz. Bu gübreler DAP gübresi, TSP gübresi, 3 15 Gübresi, 15 15 gübresi, 20 20 gübresi, 3  20 gübresi gibi genel isimlere sahiptir. Taban taban gübresi iklime bölgeye  göre  uygulama  zamanları değişiyor  olsa da  en geç badem ağacına  su yürümeden en az 20 gün önce  verilmesi gereklidir. Çeşitlere ve  bölgeye  göre  değişiyor  olsa da  taban gübresi hangi ayda  ne zaman uygulanır dersek,  uygulama zamanı yapraklar tamamen döküldükten sonra kasım ayı sonu, aralık ayı, ocak ayı, şubat ayı, mart  ayı dahil verilebilmektedir. Eğer  badem bahçesi sulama  yapılabilen bir bahçe  ve damlama sulama  ile  gübre  vermek imkanı var ise  taban gübresi uygulanmalı mı, uygulanmamalı konusu tamamen toprak yapınıza, toprak analizinin durumuna  göre vereceğiniz bir  karardır. Diğer  yandan da damlamadan gübre  uygulaması vermeye  başlamak çeşitli sebepler  dolayısıyla  bazen geciktiği için ayrıca  havaların yağışlı gitmesi halinde sulama  yapılamayacağından, bitkinin kışın ve  erken baharda  ihtiyaç duyacağı azotlu ve  fosforlu gübre  ihtiyacından dolayı sulama  yapılıyor  olsa da  bilindik taban gübresi çeşitlerinden yetişkin bir  badem bahçesinde  dekar  başına  20-25 kg  en vermekte  fayda  vardır. Kıraç badem bahçesinde, bahçenin durumuna göre, toprak analizi sonuçlarına  göre, yağış durumlarına göre bademe dekar  başına  taban gübresi uygulama miktarı dozu  daha da  yüksek olabilir. 

Badem Ağacı Üst Gübresi - Azotlu Gübre Uygulamaları

Badem ağacı üst  gübresi  erken baharda  badem ağacı uyanmadan önce  başlar ve  iklim şartlarına ve sulamaya göre çiçek dökümünden sonra verilebilir. Ağaç başı kaç kg  azotlu gübre  verilir vb. değerler, gübre  üreticisi firmaların tavsiyeleri, ürün içerikleri ve  toprak analizi durumlarına  göre  gübreleme  konusunda  tecrübeli kişiler  tarafından belirlenmelidir.  Üst gübreleri toprak altı olarak uygulanan katı azotlu gübreler  olduğundan kıraç yerlerde  uygulanırken her daim yağış durumları takip edilmelidir. Öte  yandan sulanan bir  badem bahçesinde de  kontrollü şekilde  azotlu gübreler uygulanmalıdır. Özellikle bademde  çiçek  açmadan önceki ve  çiçek dökümü  sonrası dönemlerde  dikkatsiz ve  gereğinden fazla  verilecek azotlu gübre  uygulamaları zirai don olması halinde  etkilenme  seviyesini artırabilir.  Eğer badem  ağaçlarında  damlama gübreleme  sistemleri ile  bitki besleme  işlemi yapabiliyorsanız an itibari ile   Rekor Gübre 35-5-0 + ME NP gübresi harmanlanmış  Azot ve  fosfor içerikli  gübreyi badem ağacının  azota ihtiyaç duyduğu dönemlerde damlamadan verebilirsiniz.  

Erken Bahardan İtibaren Badem Ağacında Yaprak Gübresi Uygulamaları

Badem ağaçlarında erken bahardan itibaren aşağıdaki  yaprak gübresi uygulamaları badem çiçek açmadan hemen önce, badem ağacı çiçekten çıkınca  ve  devamında hasat sonuna  kadar 45 gün de  bir  uygulanır. Yukarıda zaten hasat sonu uygulamalarındakinden bahsetmiştik. ( Badem yaprak gübresi uygulamaları ne zaman yapılır, bademde  bahar ayında  ne zaman ve  hangi yaprak gübresi çeşitleri uygulanır, badem ağacında  yapraktan gübrelemede  kullanım dozları nedir, en iyi badem yaprak gübresi hangisi,  gibi sık sorulan sorularında cevabını vermiş olacağız. )

Rekor Gübre Sıvı Yaprak Gübresi  ve Bor Rekor Sıvı Yaprak Gübresi Karışımı : Bu karışımda  Rekor Gübre sıvı yaprak gübresini 100 litre suya  150-200 cc, Bor Rekor yaprak gübresinden de  100-150 cc oranında  karıştırarak badem ağacını yapraktan gübrelemede  vermelisiniz. Yada  ilgili ürünlerin üzerinde  yazan etiket değerleri kadar  oranlarda  tek tek de  verebilirsiniz. 

Regards Sıvı Yaprak Gübresi: Yukarıdaki yaprak gübresi ürünlerini karışım olarak bademde yapraktan uyguladıysanız  Regards  yaprak gübresini uygulamanıza  gerek yoktur. Uygulamadıysanız  Regards gübreyi 100 litre suya 150-250 cc  oranında  uygulayabilirsiniz. 

      Yaprak Gübresi uygulamalarındaki  tercihleri nasıl yapacağız derseniz   bütçenize göre  sizin karar vereceğiniz durumlardır. 

Badem Damlama Gübresi 

Badem damlama  gübresi uygulamalarında  verilecek gübre  miktarı, çeşitleri  toprak analizine ve toprak yapısına göre değişir. Bademde damlama gübreleme  programı mecburen badem sulama  programına  göre  yapılacağından, badem damla sulama ve gübreleme  programı demek daha  doğru olacaktır. Badem damlama gübreleri, badem besleme  programının en önemli gübrelerindendir.   Damlama Gübreleme ile  bitki besleme    yapılan badem ağaçlarında   taban gübresini daha  az verebilirsiniz. Badem ağcına taban gübresi verildiği kış döneminde  henüz meyve tutumu vb. değerler belli olmadığı için yetişkin, mahsule  yatmış, badem ağaçlarında  N,P,K içerikli gübrelerin bir kısmının da damlama  gübreleme  ile  yapılmasında  fayda  vardır. Örneğin iklim şartları kötü,   badem tutumu seviyesi düşük ise  dekarından 500-600 kg kabuklu badem hasadı  yapacak  gibi bir gübreleme  yapmaya gerek yoktur. Tutum  yeterli ise, gerek tutan bademlerin dökülmesini önlemek, gerekse bademde iç doldurmak için, bademi irileştirmek, büyütmek için dengeli şekilde N,P,K içerikli bitki besleme için  damlama  gübresi uygulamaları yapılmalıdır. Badem gübreleme için damlama sulama sistemi  ile bademe verilecek NPK lı damlama gübreleri  ise  Rekor Gübre 30-5-0 +ME  Azotlu Fosforlu NP li gübresi, Rekor Gübre 10-40-0 +ME Azotlu fosforlu  NP'li gübresi ve  Rekor Gübre 4-0-34 +ME Azotlu potasyumlu  NK lı gübresi, Agro Rekor 7-7-12 Azotlu fosforlu potasyum içerikli Ec frtilizer NPK gübresi, badem fidanı ve ağacının   vegetatif gelişim dönemi boyunca ihtiyaç duyulan her dönemde  kullanılmalıdır. Badem damlama gübresi fiyatlarını da yukarıdaki linklerden bakabilirsiniz, sipariş verebilirsiniz. 

Badem Ağacına Hangi Gübre Verilir

Badem ağacına hangi gübre  verilir, badem için en etkili gübre çeşitleri nelerdir badem bakımında  hangi sıvı gübre, yaprak gübresi, taban gübresi kullanılır. Yukarıdaki badem gübreleme  programını incelediğimizde badem ağacının bahar aylarında  uyanmasından itibaren, ilkbahar, yaz, sonbahar, kış mevsimleri dahil, ocak, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos, eylül, ekim, kasım, aralık  ayı dahil  ve bitkinin her döneminde  hangi gübreler nasıl verilecek, ne  kadar verilmeli,  tüm gübreler detaylı şekilde  belirtilmiştir, açıklanmıştır. Bademde  hangi gübre  kullanılır, bademe  hangi gübre atılır, bademde  uygulanan, en yüksek verimi aldıran, en iyi badem gübresi çeşitleri nelerdir. Badem için en iyi toprak düzenleyici, en iyi bakırlı gübre, en iyi NPK içerikli gübreler, en iyi çinko içerikli, mangan içerikli, azot, fosfor, potasyum içerikli gübreler  nelerdir. Badem bahçesine  bu gübreler  ne zaman uygulanır. Tüm bu soruların cevabını badem besleme  programını verdiğimiz yukarıdaki açıklamalarda bulabilirsiniz. Uymanızı tavsiye ediyoruz. Sorularınız  varsa  ilgili gübre firmalarını arayarak sorabilirsiniz.